Blog

A legjobb ingyenes WordPress bővítmények 2018-ban

Ebben a cikkben azokat a WordPress bővítményeket osztom meg veled, amiket én is nagyon gyakran használok különböző weboldalakon. A legjobb WordPress pluginok közös jellemzője, hogy egyszerű őket beállítani, ingyenesek vagy az ingyenes verziójuk is számos nagyszerű funkcióval bír, és nagyban hozzájárulnak a weboldal sikeréhez.

Olyan praktikus bővítményeket mutatok be, amelyek megkönnyítik a dolgunkat, és az 5+ éves WordPress tapasztalataim eredménye, hogy ezeket használom. Így talán megspórolhatsz magadnak némi kísérletezgetést.

1. Elementor | weboldal szerkesztő és webdesign bővítmény

Elementor WordPress bővítmény

Az Elementor a legjobb és leggyorsabb live editor, azaz olyan szerkesztőfelület, ahol élőben látod, hogy hogyan fog kinézni az oldal. Szinte az összes sablonnal nagyszerűen működik együtt, és az ingyenes verzió is nagyon „okos”. Hozzáadhatsz számos elemet, használhatsz előre elkészített oldalsablonokat, vagy blokkokat, és a saját sablonjaidat is elmentheted, ha később, más oldalakon is szeretnéd használni azokat.

Az Elementorral nem kell tudnod kódolni ahhoz, hogy nagyon látványos és esztétikus oldalakat készíts, legyen szó egy „Kapcsolat” oldalról, „Rólunk” oldalról, a főoldalról vagy termékeket, szolgáltatásokat hirdető landing oldalakról.

Gyorsan meg lehet tanulni a használatát, és ha ráéreztél, akkor nincs, ami megállítson. Ajánlom azoknak, akik vállalkozóként vagy marketingesként maguknak készítik az oldalaikat.

Alternatíva a Divi sablon, ami hasonlóan rugalmas és látványos beépített szerkesztőt tartalmaz.

2. GA Google Analytics | Webanalitikai bővítmény

GA Google Analytics bővítmény

A GA Google Analytics egy egyszerű bővítmény, ami Google Analytics követőkódot helyez el a weboldalon. Szintén megspórolja a forráskódokkal történő ügyeskedést. A Google Analytics pedig egy nagyszerű szolgáltatás, ráadásul teljesen ingyenes: mindenkinek használnia kellene hiszen rengeteg hasznos adatot biztosít a weboldal forgalmáról.

3. Limit Login Attempts | Bejelentkezési lehetőségek korlátozása

A Limit Login Attempts plugin nem csinál mást, mint korlátozza a bejelentkezési lehetőségeket a WordPress adminisztrációs felületére. Tehát egy egyszerű biztonsági bővítményről van szó, ami bizonyos számú bejelentkezési kísérlet után meghatározott időre tiltja a felhasználót.

4. WPS Hide Login | Bejelentkezési oldal elrejtése

WPS hide login bővítmény

A WPS Hide Login ismét egy nagyon egyszerű bővítmény, ami annyit csinál, hogy a /wp-admin vagy /wp-login oldalról a bejelentkező felületet egy tetszőleges linkre teszi át. Ez egy praktikus biztonsági lépés, hiszen így nehezebb lesz az oldalt feltörni, vagy illetékteleneknek hozzáférni a bejelentkezési felülethez.

5. WordFence Security | Tűzfal és biztonsági bővítmény

A WordFence egy sokoldalú biztonsági plugin, ami segít megakadályozni, hogy vírusokkal fertőződjön az oldalunk. Lényegében egy tűzfalként működik: a brute force támadások ellen is véd, azzal, hogy letiltja a támadó IP címeket. A fájlokat ellenőrzi, hogy nem fertőzöttek-e valamilyen kártevővel.

Ezen felül riportokat küld a weboldal biztonsági állapotáról és a lehetséges kockázatokról. Szintén tartalmaz beépített spam szűrőt.

Mindenképpen érdemes, már-már kötelező telepíteni.

6. Akismet Anti-Spam | Spamszűrő

Akismet WordPress plugin működése

Ha engedélyezed a hozzászólást a bejegyzéseknél, akkor nagyon rövid időn belül több száz – több ezer spam hozzászólással lehetnek tele a komment mezők. Ezt utána jó nagy meló kitisztítani. Ezt megelőzendő találták ki ezt a spam-ellenes bővítményt, ami hatékonyan és automatikusan ismeri fel és tiltja a spam hozzászólásokat.

7. 404 to Homepage | 404-es oldal átirányítása

A 404 oldal olyankor jelenik meg, ha a felhasználó nem létező url címet ír be pl. azért, mert egy korábbi link, ami bejegyzésre, termékre, vagy képre mutat, már nem él. A legtöbb WordPress sablon tartalmaz valamilyen előre elkészített 404 oldalt, ami ilyenkor megjelenik, de ez sokszor angol nyelvű, ami összezavarhatja a felhasználóinkat.

Custom 404 plugin segítségével arra is van lehetőségünk, hogy egy egyedi 404-es oldalt készítsünk el, de én egyszerűbbnek találtam egyszerűen a főoldalra irányítani a hiba esetén a felhasználót.

Na ezt csinálja a 404 to Homepage bővítmény, 2 kattintással. Ez egy gyors és hatékony megoldás, egy „hach” ami javítja a felhasználói élményt és időt spórol nekünk.

8. Loco Translate | Fordítás

Loco translate WordPress bővítmény

A legtöbb sablon nincs lefordítva magyar nyelvre, így még ha az oldalunk tartalma magyar nyelvű is, az oldal tele lesz angol szavakkal. Ez elég zavaró lehet. Ha egy webáruházra gondolunk, alássa a felhasználói bizalmat, ha az oldal félig angol – félig magyar. Így én mindig ki szoktam takarítani az angol szavakat, és ehhez a sablon vagy a bővítmények lefordítása szükséges.

A Loco Translate felületén ez könnyen és gyorsan meg tudjuk tenni. Csak be kell írnunk az angol kifejezéseket, amiket le akarunk fordítani, és beírni a megjelenítendő magyar megfelelőjüket.

9. Justified Gallery | Képmegjelenítő plugin

Justified Gallery WordPress plugin header

Én annak idején rengeteg galéria és képmegjelenítő plugint próbálgattam, és ez működött a legjobban, úgy, hogy a frontend is abszolút esztétikus. A Justified Gallery bővítmény nem hoz létre külön galériákat, hanem a WordPress galéria funkciójára épít, így valójában egy képmegjelenítő plugin.

Többféle stílus közül választhatunk – mindegyik jól néz ki, és szuper gyors, ami nem elmondható a galéria bővítmények többségéről.

10. Really Simple SSL | SSL beállítás WordPressben

Az SSL tanúsítványok telepítésének több előnye is van, és ma már alapkövetelménynek számít. Ha telepítjük a megvásárolt SSL tanúsítványt, akkor a weboldalunk kap egy „Biztonságos” megjelölést a böngészőtől, ami növeli a felhasználók bizalmát. Ezen kívül a Google is figyelembe veszi rangsorolásnál, hogy a honlapunk biztonságos-e.

Miután az SSL-t telepítettük, a WordPress-ben be kell állítanunk a weblapjaink átirányítását, és a tartalom fixálását. Szerencsére a problémák megoldásához nem kell tech gurunak lennünk, itt van nekünk a Really Simple SSL plugin, ami nagyon gyorsan és elegánsan megoldja helyettünk, hogy innentől az oldal https:// előtaggal jelenjen meg.

11. WP Fastest Cache | Caching plugin

Számomra a legjobb caching plugin. A caching azt szolgálja, hogy a weboldal gyorsabban töltődjön be. A WP Fastest Cache plugin megelőzi, hogy nagy terhelés esetén lassuljon az oldalunk betöltése.

Ezen felül a pugin számos más, teljesítményt optimalizáló funkcióval is rendelkezik:

  • A HTML és CSS minimalizálásával csökkenti az oldalak és a fájlok méretét
  • Gzip tömörítés
  • CSS és JS kódok összefűzése
  • Oldal gyorsítótárazása a böngésző segítségével

12. Yoast SEO | Keresőoptimalizálási bővítmény

A Yoast SEO véleményem szerint a legjobb SEO-ra, azaz keresőoptimalizálásra való bővítmény. Nagyon sok funkcióval rendelkezik, és hamar meg lehet tanulni a kezelését annak is, aki egyébként nem járatos a SEO-ban. Ezen felül több beállítást már az induláskor, a „varázslóban” meg tudunk adni.

Magyar nyelven nem mindig ismeri fel tökéletesen a kulcsszavakat, pontosabban azok ragozott vagy toldalékos alakjait. Így ez a funkciója nem 100%-os, de nem tudok róla, hogy lenne a piacon jobb alternatíva.

A Yoast kielégítően elemzi az oldalainkat, és pontos utasításokat ad, hogy egy bejegyzés vagy oldal esetén mit kell tennünk ahhoz on-page ill. tartalmi optimalizálás tekintetében, hogy jobban szerepeljünk a megadott kulcsszavakra.

13. Cresta Facebook Messenger | Live Chat plugin

Cresta Facebook messenger bővítmény

Ez egy nagyon hasznos bővítmény, ami lehetővé teszi, hogy az emberek a weboldaladon egy chat ablakon keresztül kapcsolatba lépjenek veled. Ehhez az ő Facebook prolfilukat és a vállalkozásunk Facebook oldalát használjuk, így a beszélgetések később is elérhetőek és utánkövethetőek lesznek. A beérkezett üzeneteket pedig a Facebook oldalunkról tudjuk megválaszolni.

Én a PRO verziót használom, mert ott van „live chat” funkció, ami azt jelenti, hogy az illetőnek felugrik egy kis ablak a képernyő bal alsó sarkában, és felhívja a figyelmét arra, hogy azonnal üzenetet tud nekünk küldeni, feltéve, hogy be van jelentkezve a Facebookon. Ehhez egy Facebook app létrehozására is szükség van a Facebook fejlesztői oldalán.

Ez megkönnyíti az érdeklődőknek, hogy kapcsolatba lépjenek velünk, feltegyék a kérdéseiket a termékekkel, árakkal, az üzlettel vagy a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Milyen más bővítményekre lehet még szükségünk?

Nos, webáruházak esetén a lista nem áll meg itt, ugyanis WooCommercehez rengeteg hasznos plugin van még ezeken kívül is. Ezeket most itt nem fogom végigvenni, de elképzelhető, hogy lesz egy lista ezekről is.

Ökölszabályként mondanám, hogy a sablon, amit választunk, vásárolunk gyakran megköveteli bizonyos bővítményeknek a telepítését. Tegyük ezt, ugyanis így, ha nem is garantált, de eléggé valószínű, hogy a bővítmények jól és gördülékenyen fognak együtt működni a sablonnal – ami sajnos nem mindig elmondható.

Amire nem tértem ki: a különböző űrlap pluginok, feliratkozó gyűjtő formok, mert ezekből rengeteg van. Azért sem tértem ki ezekre, mert nem találtam még olyat, amivel 100%-ban elégedett lennék.

Szintén érdemes Cookie figyelmeztetés bővítményt tenni az oldalunkra, mert ugye ezt a hatályos törvények előírják. Erre is számtalan egyszerű és működő megoldás létezik. Ugyanígy számtalan nagyszerű plugin van közösségi média megosztásra és közösségi média integrációra, de sokszor maga a sablon is tartalmaz ilyen funkciókat.

Akinek szokása hatalmas méretű képeket feltölteni, annak mindenképpen ajánlott egy képek optimalizálására szolgáló bővítmény, ami megad egy maximális méretet, és tömöríti a korábban feltöltött képeket is. Ezáltal a tárhelyen felszabadul némi hely, az oldalunk sebességében pedig sokat jelenthet. Én ilyet már nem használok, helyette többnyire kisebb méretű képeket töltök fel jpg formátumban.

További WordPress bővítmények…

Amiket gyakran ajánljanak, némelyiket én is használtam és érdemes lehet ezeket is lecsekkolni: